Bilar Livsstil

Raggare – Brylkräm, raggarbil och rock’n roll

Raggare är en typ av människor som tillhör en subkultur som gillar 50-tal, det hyllas genom att de klär sig i typiska kläder, lyssnar på musik och kör bilar från den tiden. Raggare kan man se runt om i hela Sverige men är mest vanlig ute på landsbygden eller i småstäder.

Man brukar ofta se dem cruisa efter varandra i imponerande klassiska bilar. De är oftast intresserade i amerikanska bilar från 50-talet som till exempel Cadillac, Chevrolet, Pontiac eller Dodge. Raggarna växte fram under 50-talet och det var rockmusiken som inspirerade, de stora stjärnorna var såklart Elvis Presley, Bill Haley och Tommy Steele. Det var framförallt arbetande ungdomar som blev raggare, till exempel studenter hade oftast andra stilar.

Den typiske raggaren var klädd i jeans, väst och hade uppkammad lugg med hjälp av massa brylkräm i kombination med polisonger. Ungdomarna hade tillräckligt bra inkomst att skaffa sig en amerikansk bil, som ofta kunde köpas till billig peng. Tack vare den goda ekonomin i världen så släpptes det nya moderna bilar varje år. Man vet inte helt var ordet raggare kommer ifrån, men många tror det kommer från slanguttrycket ”ragga flickor”. Under 70-talet pågick det bråk mellan raggar- och punkkulturen, det var musiker som skrev sånger om varandras kulturer och det var ofta bråk mellan dessa.

Det har funnits en del raggare som skapat dåligt rykte om kulturen som bråkiga och stökiga, men de vanligaste raggarna är de riktiga excentriker som älskar 50-talet. Raggarna samlas på olika festivaler och tillställningar, den största årliga raggarträffen är på Power Big Meet som hålls varje sommar. Det är flera västeuropeiska länder som har haft en liknande subkultur som Sveriges raggare, men nästan ingenstans har den levt kvar så starkt som här.

Det är bara Finland som också har många raggare kvar och då speciellt på Åland. De flesta svenskar känner till ”Ronny och Ragge”, en parodi av raggare som den populära humorduon Peter Settman och Fredde Granberg skapade i början av 90-talet, de gjorde många vanliga raggaruttryck kända för svenska folket som till exempel gällivarehäng och Wunder-Baum.